La construcció de la era atòmica

Ahir vaig acabar de rellegir el “La construcción de la era atómica” de Alwyn McKay, un llibre que forma part de la Biblioteca Científica Salvat i de la que en tinc diversos exemplars que m’han agradat molt. El problema és que són força difícils de trobar i per l’index n’hi ha molts que m’agradaria llegir. (no trobo ni enllaços)

Aquest parteix de principis del segle passat quan es van descobrir els efectes de la radiactivitat i es va començar a experimentar amb els àtoms i el seu nucli, detallant els passos que van fer una gran quantitat de noms com: Planck, Roentgen, Bequerel, J. J. Thomson, Pierre i Marie Curie, Rutherford, Geiger, Bohr, Heisenberg, Fermi, Compton, Openheimer i molts altres.

Segueix amb el moment en que la ciència va perdre pes davant els arguments militars de la segona guerra mundial arran de la possibilitat de la fissió nuclear, explicant quines decisions tècniques es van prendre en les diferents curses, sobretot la del colossal Projecte Manhattan, i quin paper hi representaven cadascun dels científics que hi intervenien, molts dels quals havien treballat junts abans de la guerra. Tota aquesta part sembla ben bé el guió d’una pel·licula ja que va simultanejant les explicacions dels progressos de tos plegats i explica com s’anaven movent amunt i avall algunes matèries com ara l’aigua pesada o els compostos d’urani per tal que no fossin capturats pels un o pels altres.

Després de les bombes d’Hiroshima i Nagasaki, mentre va seguint la proliferació dels arsenals nuclears, es centra en l’àmbit industrial explicant els orígens i els tipus de les primeres centrals nuclears mostrant-se clarament a favor. Al final del llibre, escrit originalment l’any 1985 hi ha una petita ressenya sobre l’accident de Txernòbil, del que en mininitza els efectes. Aquest últim punt fa que et quedi un mal regust, perque et fa dubtar una mica de tot lo anterior, però vaja, veient que es torna a parlar del tema nuclear, tenia ganes d’estar una mica més assabentat, potser no prou perque m’he quedat amb ganes de més.

Xerrada ¿hacia dónde va la blogosfera?

Aquesta tarda he assistit a la primera de les xerrades del cicle Noticias desde la blogosfera que es fa a l’FNAC Triangle que portava per títol ¿hacia dónde va la blogosfera? on hi ha intervingut

Sempre és txulu anar a aquesta mena de coses, sobretot quan veus que la sala, tot i no ser gaire gran estava a petar de gent, amb la que segurament ens entendriem força bé, tot i que posar-se a parlar a vegades costa molt. Les reflecxions que s’han fet han estat força interessant però segons el meu parer, una mica massa optimistes pel que fa a les possibilitats del fet blogosfèric. Si bé és veritat que ens posem al mateix prestatge que en Michael Crichton, com comentava en Pepe Cervera, i tenim el mateix públic potencial que pugui tenir ell, no crec que viure de postejar sigui factible almenys per la majoria de gent.

Em podria posar a exposar els meus punts de vista sobre com evolucionaran els blogs i tot plegat , de fet, en el torn de preguntes he estat temptat d’obrir la boca com sempre, però tinc la sensació que el que penso hagués semblat dit per polemitzar perque no estava gaire d’acord amb res del que deien. Deu ser la tendencia aquesta que tinc de portar la contrària. Quan tingui temps i ganes potser m’explaio.

A part de les quatre fotos, bàsicament he fet videos (17) que quan pugui posaré disponibles, perque ara trigaria mot a pujar-los. Demà continuen les xerrades, a veure si hi puc tornar a passar. La de dimecres, sobre periodisme i els mitjans tradicionals no me la perdo.

Actualitzacio rapida: En Javier Casares de Ojobuscador també n’ha fet un post, força millor i més ràpid que el meu, amb anotacions més detallades de les intervencions. De fet ell si que ha estat debatint al torn de preguntes amb aportacions força encertades. Així com a anécdota graciosa, una de les ultimes preguntes ha estat la d’una dona que explicava que havia perdu tel seu blog i que com ho havia de fer per recuperar-lo. Així sense més detalls. La pregunta estava llançada. Cap indicacio de res. Només com ho podia fer per recuperar-lo. Un HOYGAN cara a cara. Molt i molt divertit.

4º Setmana

I deixo aqui els enllaços de la setmana passada. Intentare posar-los els diumenges per la tarda o els dilluns pel matí. Apali

  1. Dilluns 22
  2. Dijous 25 de Gener
  3. Diumenge 28 de Gener

Merda, merda i més merda

Llegeixo a l’Avui unes contundents declaracions d’en José Saramago sobre com està el percal a nivell mundial:

“Estem enfonsats en la merda del món. Només hi ha merda i més merda; al carrer, a la televisió, a la política, a les multinacionals, a les escoles, a la ment… El que és optimista o és estúpid, o milionari o li importa una merda el que passa al seu voltant”

M’ha sorprés força la veritat, no pas pel que diu, que no cal sera gaire il·luminat per veure-ho, sinó perque me l’imaginava menys resignat i amb més fe en la gent. Ja és estrany que ho digui jo , que m’han dit tota la vida que sóc molt pessimista, però aquest grau tant elevat no me l’esperava. Suposo que la gent molt crítica en el fons creuen (o creiem) que el què sigui es pot arreglar, per això es posa el dit a la llaga, és quan es calla que es tira la tovallola. M’ha sorprès, ho reconec

Recollint Enllaços

Aquest matí un correu de l’Ester demanava un enllaç que vaig enviar a una llista de distribució i uns companys de feina em demanaven tambe les adreces d’unes pagines que els vaig fer arribar. La questió dels enllaços es un tema que mai acaba d’estar resolt del tot. Abans els tenia repartits en diferents maquines i navegadors i era un complet caos. Durant una temporada vaig estar fent correus recopilatoris d’enllaços que m’enviava a casa per poder anotar-los despres a la maquina que feia servir habitualment. A vegades aquests correus els enviava a varies persones com si fos una mena de que siguin gaire rellevants, sobretot per les txorrades que van circulant cada cop mes per internet. Sencillament els mires i/o els envies i passen a l’oblit. Per altra banda fa força temps que soc usuai de del.icio.us, però també passa que no tot ho guardes alla. Pendent doncs de trobar una sol·lució definitiva a aquest tema, que no se si existeix, i apuntant-me a la moda dels resums setmanals començaré a posar un post setmanal amb els enllaços que m’hagin cridat l’atenció o trobi interessants per algún motiu, començat per la segona i tercera setmana del 2007 que tinc arxivades per aquí. Se que es pot posar una mena de badge del del.icio.us, pero aixo ho miraré més endavant.

  1. Tercera Setmana
    1. Dimecres 17 de Gener
    2. Dijous 18 de Gener
    3. Divendres 19 de Gener
  2. Segona Setmana

Prometo no posar-ne tants de cop així els seguents no seran tant llargs i i anotar d’on els he tret. apali

El juego de Ender

I afegeixo un altre llibre a la llista, ‘El Juego de Ender‘ d’Orson Scott Card. Un company de feina l’havia recomanat fa uns mesos i aquest dilluns vaig veure que el venien al quiosc per tres euros, estava clar. El vaig començar aquella mateixa tarda i de seguida em va enganxar com feia molt temps qeu no ho feia cap llibre. En tres dies ja m’havia llegit tres quartes parts del llibre i vaig veure que s’acabaria massa ràpid, de manera que me l’he anat guardant com el que es deixa lo més bo per menjar l’últim.

No diré res de la història, però m’ha agradat molt l’ambientació espacial, la societat que s’imagina per al món del moment, la manera com va relatant l’evolució del protagonista i sobretot, el que sembla un detallat curs pas a pas sobre com arribar a ser un líder amb totes les virtuts possibles i els mínims defectes. No és pas que sigui un objectiu personal meu, però em sobta veure que moltes coses bàsiques que explica semblin completament desconegudes als que si que pretén ser-ho.

Tot i que n’havia tingut una fal·lera fa força anys,feia temps que no llegia ciència ficció, potser ara em tornarà el cuquet. Pel que sembla, està previst que l’any que ve en facin una pel·licula. Si la fan com m’imagino no me la perdo.

El arte de la intrusión

Ja fa força temps, arran d’un post que vaig veure a caballe.cat on hi havia un seguit de consells de seguretat d’en Kevin Mitnick, em vaig descarregar en pdf(ja no hi hes) el seu últim llibre anomenat “The art of intrusion“. Aquest pdf ha estat a l’escriptori del meu ordinador quasi un any sencer sense que li faci gaire cas, segurament per la mandra provocada pel fet d’estar en anglès. Tot i així l’he acabat llegint, però en castellà. A principis de la setmana passada el vaig veure en una llibreria i no m’ho vaig pensar.

Buscant informació sobre l’autor veureu que és potser el hackers més famos que hi ha, sobretot per haver entrat a molts ordinadors estatals dels EUA i haver estat a presó un parell de vegades per aquest fet. El lilbre no parla però de les seves peripècies sinó que recopila una desena d’històries que altres hackers, coneguts i no coneguts, li han volgut explicar molt probablement per ser qui es. L’autor hi posa el criteri de selecció i control de veracitat per dir-ho d’alguna manera, ja que alguns dels atacs que explica no han trascendit i per tant algú els ha de valorar.

Recordo un dia que vaig anar a llençar el paper per reciclar i em vaig trobar un munt de cartes d’un dels meus companys de pis. Quan vaig tornar els vaig explicar que calia anar amb compte amb les dades personals perque mai no sabies on podrien anar a parar. Em van respondre que era un exagerat però no els vaig saber contestar res gaire convincent.

Després de llegir aquest llibre i quedar força esparverat de fins a on pot arribar la paciencia d’una persona amb un objectiu clar i definit, ja se m’acudeixen força més motius per protegir-se, tot i que pel que comenta el llibre, no els en cal gaire de paciencia ja que en general som bastant negligents amb tot el que te a veure amb la seguretat

Un llibre molt interessant que representa un toc d’atenció tant per a qualsevol persona que tingui el ‘modus vivendi’ al voltant dels ordinadors com un usuari que l’utilitzi fer les seves coses, que al final són les que tenen valor valor

Per fer durant les vacances

  • Anar a veure el Néstor a Madrid
  • Endreçar l’habitació
  • Arreglar la bicicleta
  • Fer esport
  • Fer alguna excursió a alguna banda
  • Llevar-me d’hora i aprofitar el dia
  • Llegir
  • Netejar de virus la partició de pringous
  • Fer coses de wifi/guifi (un ping?)
  • Aprendre coses noves
  • Resetejar la conciencia de cabories i aprendre a agafar-se les coses amb mes calma

Merda!!! les vacances ja s’han acabat oi? doncs ho canvio com a propòsits per al 2007…

Ah si, bon any!!

Comencem amb una foto feta la nit de cap d’any a la pissarra del pis, on encara hi ha un missatge del cap d’any del 2000 i un dibuixet del primer dia que hi vaig comencar a viure per la Mercè del 1999!!! el mil·leni passat quasi res…

Pissarra del pis

Doncs aixo que bon any 2007 a tothom.