“Construint xarxes lliures” a Can Masdeu

Demà la xarxa ciutadana sense fils cooperativa XSF-COOP, organitza a Can Masdeu una jornada sencera de conferències diverses al voltant de les xarxes lliures. Aquí teniu el programa.

Ja feia força dies que ho tenia apuntat i ho podia haver dit abans, però ara que acabo de quedar amb en Garito per anar-hi junts, he pensat que ho podia dir aquí per si a algú més li feia gràcia apuntar-se. No hi anirem pas a primera hora perque els divendres són divcendres i ja ens coneixem, així que si algú vol venir amb nosaltres (kaito 😉 ?), que deixi un missatge aquí o em contacti per qualsevol altre mitjà

Salut, Amor i Xarxa!!!!

Troballa!!!

Aquesta tarda al sortir de la feina, caminant pel carrer, em trobo això,

Els camins del frikisme són inescrutables

tres en uno

Linksys WAG54GAvui ha estat un dia força diferent, ha començat a la oficina quan per fí m’ha arribat el paquet de la primera compra que faig a ebay, un router adsl linksys WAG54G. Després d’haver-me donat d’alta l’any 1999 em sembla que ja tocava , i no era pas que faltessin ganes, ja que darrerament havia intentat comprar alguna cosa però sempre em superaven a l’ultim moment. Recordo especialment el dia del sorteig de la grossa de Nadal, que mentre importava els numeros a una base de dades, entre premi i premi vaig estar a punt de quedar-me un portàtil. Sort que no vaig guanyar l’aposta… De fet quan he anat a mirar com estava el tema de l’article que acabava de rebre m’he trobat un punt d’accés WAP54G per 38 euros al que li faltava un minut i mig per acabar la subhasta, total que pujo a 39 i la guanyo. Està clar que avui era el meu dia.

Aquest router vindrà a substituir un pack de tres trastos que utilitzava per a la xarxa de casa, a saber:

  • Un Router 3Com OfficeConnect 812 de dos ports a 10 Mbps que em va deixar el Joan
  • Un punt d’accés inalàmbric de timofonica 11Mbps que em va deixar el Juanjo
  • Un switch de 5 ports a 100 que em vaig comprar jo , lo unic, i que ja tenia ple.

Com podeu veure el naixement de la xarxa domèstica va tenir més a veure amb una obra de caritat que no pas amb una altra cosa. Els motius que m’han decidit a fer aquest canvi de “tres en uno” ha estat que volia tenir un sol trasto, fent servir un sol endoll, és clar, i a poder ser que la xarxa inalàmbica de casa anés amb el 802.11g a 54Mbps, al temps que el switch el volia recuperar per altres usos.

Després d’una horeta de configuració tot ha funcionat a la primera, bé no, a la tercera o així, però és igual, després de tenir la sensació de “gilipolles!!, si funciona, no ho toquis”, que torni a funcionar tot en mitja horeta, és un triomf.

També parlaria de l’altre trastu que m’han regalat els meus pares per al meu aniversari de diumenge que ve, un sintonitzador de TDT per a USB. De fet l’he comprat jo perque preferien anar sobre segur, però no crec que ho provi pas avui, ni dema, potser ni el toco fins diumenge, així que quan ho faci ja comentaré el què, sobretot si es veuen bé els canals aquests nous pel meu barri.

Em sembla que passarà molt temps abana no tingui un dia més geek que aquest.

Eines

einesUn martell per picar, una clau anglesa per apretar cargols, un tornavís per afluixar visos, unes alicates per tallar filferros, una serra per tallar plafons, un ribot per rebaixar, un trepant per fer forats…
Totes les eines son imprescindibles per quan vols fer alguna cosa, pero cal tenir-les, saber que les tens, saber quina cal fer servir i voler fer-ho.
Quasi res.

Actualització:I que consti que no només ho dic jo, els de 37Signals, un dia despreés, també, i amb una imatge molt similar. Aixó segur que es casualitat, perque no crec pas que passin per aquí.

M’interessa guifi.net?

Ahir a la tarda vaig enviar aquest correu sobre guifi.net a uns quants amics meus. Sense pretendre dir com s’han de fer les coses sinó més aviat adreçar a bones referencies, l’enganxo aquí perque en quedi constància i per si desperta l’interés d’algú.

Hola a tothom,

Ja fa uns dies que vaig pensant d’enviar aquest mail d’introducció al tema aquest del wifi que vinc remenant de fa un temps, amb la idea de donar-vos informació suficient perque pogueu decidir si us interessa o no, i en cas que visqueu a Sabadell , pensar si us interessa participar i fer-la créixer.

En primer lloc dir que tot aquest percal no l’estic fent jo sol, sinó que segueixo la feina que van començar, i han anat tirant endavant, una gent de Osona que podeu trobar a guifi.net, constituint un projecte lliure . A la pràctica vol dir que tot es fa desinteressadament i que no s’imposa cap tipus de barrera ni jerarquia

En segon lloc i abans que us perdeu amb el munt d’informació sobre aquests temes, potser ajudaria llegir aquests documents:

  1. Amb guifi.net tinc internet gratis?
  2. Què es pot fer amb xarxes sense fils? Quines són les seves possibilitats?
  3. Però això…. és legal?
  4. Full de ruta per participar o col·laborar
  5. Què haig de comprar?
  6. Unir-se a guifi.net, en tres passos

Havent llegit el punt numero 4, es veu que es pot participar com a usuari simple o com a contribuidor. I aquí és on he preparat una petita taula resum on poso preus i llocs (només per tenir una referència) on comprar el material participar com a contribuidor, és a dir a ajudar a expandir la cobertura de la xarxa, que bàsicament es tradueix a instal·lar al punt exterior més alt possible de la casa, un router dins d’una caixa amb una antena que connectarem a l’ordinador mitjançant un cable. Per això es necessita el següent material:

Concepte Preu
Linksys WRT54GL (Router) 70 €
Pigtail N-mascle RP-TNC Mascle (cable del router a l’antena) 18 €
Caixa estanca de 200x186x48 (per posar el router a l’exterior) 15 €
Targeta de xarxa 10/100 (per connectar el router a l’ordinador, pot ser que ja se’n tingui pero cal mirar si es necessita una d’addicional) 7 €
Cable Xarxa UTP-CAT 5 (per connectar entre la tarja de l’ordinador i el router. Depèn de la distància a que estiguin, però amb 10 metres normalment n’hi ha de sobres i sinó el preu es mou per aquests numeros) 5.5 €
Antena exterior feta per un mateix. (allò de connectar-se a internet amb un pot de pringles) 5 €
TOTAL 120.5 €

Tot plegat uns 120 €, tenint en compte que la antena se la pot fer un mateix (jo se fer-ne i a més a més és divertit). També es pot comprar una antena feta, però el preu ja depèn del tipus d’antena que es vulgui comprar, alhora el tipus d’antena que es necessita depen del lloc on s’hagi de posar el node, tant a quin lloc de la casa com del lloc de la pròpia casa en relació amb els altres nodes. En qualsevol cas les més barates estan per 30 euros i a mesura que les volem amb un millor rendiment, doncs més diners.
Instal·lar tot plegat al balcó, la teulada o al terrat de casa és una mica entretingut, és veritat, pero de fet no n’hi ha pas per tant, ho vaig fer fins i tot jo… 😛

Per a qui hagi arribat aquí i encara no s’hagi llegit els enllaços que hi ha a dalt, els ho torno a recomanar. I sinó, aixi d’exemple es podria esmentar que podriem compartir tota la música que tinguem (us recordo que les xarxes P2P i l’intercanvi no es pas ilegal per molt que ho diguin els mitjans), fer trucades per telèfon (inclús els que no tinguin telefon a casa), videoconferencies, i moltes altres coses que se li pugui acudir a qualsevol persona ja que es una xarxa lliure.

En fí, per qualsevol dubte recomano mirar la pagina de guifi.net, sobretot les Preguntes més frequents (PMF) , i per veure com esta el tema a Sabadell, la pàgina del mapa dels nodes de guifi.net a Sabadell I si voleu veure algunes fotografies relacionades, aquí en teniu algunes.
.

No us entren ganes de fer xarxa???? 😛

SAX (Salut, Amor, i Xarxa!!!)

Comunicació personal

Com ja m’encarrego d’anar fent saber als que m’envolten, hi ha un munt de coses que no m’agraden i que em treuen bastant de polleguera. Per això vaig crear la pàgina de fòbies, tot intentant exorcitzar-les i no fer patir innecessariament a ningú, inclòs jo mateix. Com a enfoc personal ho trobo bé, però té el defecte que no repercuteix de cap manera en la causa del neguit, és a dir, jo puc escriure en aquesta web o en un milió de paperets que em toca molt els collons que els veins no tanquin la porta, puc arribar a perfeccionar la meva cal·ligrafia, acabar les muntanyes de paper per reciclar que mai es reciclen i fins i tot, arribar a controlar l’efecte de les accions dels veins sobre la meva psique, però si no els ho faig saber, segur que no tancaran pas la porta. Així es fa palès que cal comunicar el missatge directament al destinatari, de la forma més clara possible i assegurant-te que s’ha entès correctament. La forma més efectiva en el cas dels veins seria trucar a totes les portes de l’escala i demanar si us plau que facin el favor de tancar la porta, però francament, en general em fa força mandra , i en el cas dels veins del tercer, una mica de por i tot, i aquí és on entra el primer recurs del que volia parlar.

Cerrar la puerta
Un servei online per crear portades personalitzades de llibres “para tontos” (for dummies en anglès) , amb el que he creat aquesta edició de “Cerrar la puerta para tontos” (no se perque ho escric en castella…) que estic pensant enganxar al portal de casa. Representa que qui no tanqueés la porta s’hauria de donar per al·ludit com a destinatari del missatge i per tant adonar-se que l’estem tractant de tonto. Amb això es podria aconseguir que tanqués la porta o que s’enfadés, vingués a trencar-me la cara i no la tanquéss mai més.

Shhhh
Un altre mètode similar que tinc a punt al rebost per utilitzar qualsevol dia d’aquests, són unes tarjes dissenyades especialment per intentar fer callar la gent que xerra desmesuradament en llocs on no ho haurien de fer, ja sigui a biblioteques, centres de treball, temples religiosos, sales de control de centrals nuclears, etc, etc…Es un fitxer pdf amb diverses plantilles que pots utilitzar per personalitzar el teu missatge per a cada situació. Aquesta captura mostra la plantilla per avisar algú que parla a crits per telefòn, que la seva conversa sobre el color de les calces de la fulanita a la despedida de soltera de la menganita no ens interessa gens ni mica. Però hi ha altres plantilles on no cal escriure res, directament diuen que el món es un lloc sorollós i que no s’esta ajudant. En qualsevol cas, el missatge és el de menys, la questió és que no costa gens deixar un paperet a la taula de la biblioteca quan el susodicho ha anat a fer el piti. Anar al que esta parlant i donar-li la tarja en mà sense més explicaciója requereix una mica més de flema, peró segur que no oblida el gest.

I ja per acabar, esmentar aquest organigrama del protocol d’actuació a seguir quan algun comercial envaeix el nostre temps, intentant per tots els mitjans vendre’ns lúltima ‘tapiporla’ anunciada a televisió, la oferta en trucades internacionals gratuites a Mongòlia o una estada a la refotuda ciutat de vacances aquesta (es veu que el gualstrit institut ja no esta per anar trucant pels puestus, pero em va donar una temporadeta que deu n’hi do). Consisteix en seguir els passos indicats, de manera que preguntarem al venedor el mateix tipus de preguntes que fa ell: “amb qui estic parlant?”, “m’ho pot deletrejar?”, “Quan fa que treballes de venedor?”, “Quan cobres?”. L’esquema també preveu que el venedor no col·labori, i proporciona preguntes per reconduir la situació: “perque no vol contestar les meves preguntes?”, “el podria trucar algun altre dia?”, “no entenc perque s’enfada, no li agrada parlar amb mi?”, “te problemes en contestar per telefon preguntes d’un desconegut?”

Encara estic pensant si utilitzar aquesta forma de comunicació, pero ara almenys ja tinc localitzats els mitjans, només cal triar el quan i el com, dels perques ja aniré fent-ne la llista a la pagina de fòbies.

filies i fòbies

És veritat que últimament no escric pas massa cosa, segurament perque no tinc tantes ganes com abans de dir segons què , a més no m’agrada fer d’altaveu del que diu altra gent. Tot i així hi ha molts dies que voldria que quedés constància de certes coses sense haver d’abusar de la categoria de cabòries, que ja prou plena la tinc. A més no tot són cabòries txungues, a vegades també tinc algun pensament positiu(si, si de veritat) i massa sovint s’obliden sense més. De manera que he decidit crear un parell de pàgines similars a la que tinc de llibres i que anomenaré "filies" i "fòbies" on precisament hi posaré de forma escueta, això mateix, però amb un requisit. Cada vegada que posi quelcom en una de les pàgines, ho hauré de fer també a l’altra. Així quan tingui la necessitat de “cagar-me” amb vés a saber què, si ho vull fer constar, m’obligaré a pensar amb una cosa que em fa sentir bé i a l’inrevés.

No és només que vulgui fer una llista tipus Amelie, que sempre fa gràcia, sinó també tornar a agafar el ritme d’escriure alguna cosa per petita que sigui, i si pot ser, partir-me la caixa de mi mateix d’aquí a un temps.