M’interessa guifi.net?

Ahir a la tarda vaig enviar aquest correu sobre guifi.net a uns quants amics meus. Sense pretendre dir com s’han de fer les coses sinó més aviat adreçar a bones referencies, l’enganxo aquí perque en quedi constància i per si desperta l’interés d’algú.

Hola a tothom,

Ja fa uns dies que vaig pensant d’enviar aquest mail d’introducció al tema aquest del wifi que vinc remenant de fa un temps, amb la idea de donar-vos informació suficient perque pogueu decidir si us interessa o no, i en cas que visqueu a Sabadell , pensar si us interessa participar i fer-la créixer.

En primer lloc dir que tot aquest percal no l’estic fent jo sol, sinó que segueixo la feina que van començar, i han anat tirant endavant, una gent de Osona que podeu trobar a guifi.net, constituint un projecte lliure . A la pràctica vol dir que tot es fa desinteressadament i que no s’imposa cap tipus de barrera ni jerarquia

En segon lloc i abans que us perdeu amb el munt d’informació sobre aquests temes, potser ajudaria llegir aquests documents:

  1. Amb guifi.net tinc internet gratis?
  2. Què es pot fer amb xarxes sense fils? Quines són les seves possibilitats?
  3. Però això…. és legal?
  4. Full de ruta per participar o col·laborar
  5. Què haig de comprar?
  6. Unir-se a guifi.net, en tres passos

Havent llegit el punt numero 4, es veu que es pot participar com a usuari simple o com a contribuidor. I aquí és on he preparat una petita taula resum on poso preus i llocs (només per tenir una referència) on comprar el material participar com a contribuidor, és a dir a ajudar a expandir la cobertura de la xarxa, que bàsicament es tradueix a instal·lar al punt exterior més alt possible de la casa, un router dins d’una caixa amb una antena que connectarem a l’ordinador mitjançant un cable. Per això es necessita el següent material:

Concepte Preu
Linksys WRT54GL (Router) 70 €
Pigtail N-mascle RP-TNC Mascle (cable del router a l’antena) 18 €
Caixa estanca de 200x186x48 (per posar el router a l’exterior) 15 €
Targeta de xarxa 10/100 (per connectar el router a l’ordinador, pot ser que ja se’n tingui pero cal mirar si es necessita una d’addicional) 7 €
Cable Xarxa UTP-CAT 5 (per connectar entre la tarja de l’ordinador i el router. Depèn de la distància a que estiguin, però amb 10 metres normalment n’hi ha de sobres i sinó el preu es mou per aquests numeros) 5.5 €
Antena exterior feta per un mateix. (allò de connectar-se a internet amb un pot de pringles) 5 €
TOTAL 120.5 €

Tot plegat uns 120 €, tenint en compte que la antena se la pot fer un mateix (jo se fer-ne i a més a més és divertit). També es pot comprar una antena feta, però el preu ja depèn del tipus d’antena que es vulgui comprar, alhora el tipus d’antena que es necessita depen del lloc on s’hagi de posar el node, tant a quin lloc de la casa com del lloc de la pròpia casa en relació amb els altres nodes. En qualsevol cas les més barates estan per 30 euros i a mesura que les volem amb un millor rendiment, doncs més diners.
Instal·lar tot plegat al balcó, la teulada o al terrat de casa és una mica entretingut, és veritat, pero de fet no n’hi ha pas per tant, ho vaig fer fins i tot jo… 😛

Per a qui hagi arribat aquí i encara no s’hagi llegit els enllaços que hi ha a dalt, els ho torno a recomanar. I sinó, aixi d’exemple es podria esmentar que podriem compartir tota la música que tinguem (us recordo que les xarxes P2P i l’intercanvi no es pas ilegal per molt que ho diguin els mitjans), fer trucades per telèfon (inclús els que no tinguin telefon a casa), videoconferencies, i moltes altres coses que se li pugui acudir a qualsevol persona ja que es una xarxa lliure.

En fí, per qualsevol dubte recomano mirar la pagina de guifi.net, sobretot les Preguntes més frequents (PMF) , i per veure com esta el tema a Sabadell, la pàgina del mapa dels nodes de guifi.net a Sabadell I si voleu veure algunes fotografies relacionades, aquí en teniu algunes.
.

No us entren ganes de fer xarxa???? 😛

SAX (Salut, Amor, i Xarxa!!!)